Campionatul Mondial de karate tradiţional e floare la ureche pentru campionii naţionali


Deşi artele marţiale au origine orientală, antrenorii români susţin că sportivii de la noi i-au întrecut chiar şi pe asiatici la karate tradiţional, doar că japonezii nu se înscriu la campionate fiindcă ei tratează artele marţiale ca pe o filosofie în timp ce românii pun mai mult accent pe competiţie.
Copiii sunt mai mult atraşi de kimonourile albe şi sacii de box care aşteaptă să fie loviţi decât de sport în sine, dar se trezesc peste noapte cu medalii şi centuri.

Cu puţină răbdare centura albă de la primele ore de antrenament, se transformă în neagră. Practicanţii de karate primesc grade, pentru a le recompensa munca şi pentru a le fi mai uşor să-şi dea seama de statutul pe care îl au la nivelul pregătirii. Rangul pe care îl au este reprezentat de centuri colorate. Culorile intermediare sunt: alb, galben, portocaliu, verde, albastru, maro şi negru. La fiecare centură în parte există mai multe nivele numite kyu. Centura neagră este catalogată shodan, adică un dan. Şi în cazul ei există zece nivele.

Cel care a pus bazele practicării şi dezvoltării karate-ului tradiţional în România este sensei Dan Stuparu, 7 dan, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional. Karate tradiţional are patru stiluri: shotokan, wadoryu, gojuryi şi shitoryu. România are cea mai puternică şcoală de Fudokan din lume. Shotokan-ul este denumit stilul pinului şi al oceanului. Fudokan este stilul acceptat de karate tradiţional ca un stil evolutiv. Fudokan-ul se axează pe stilul de luptă al vulturului şi leului.

Tinerii care au în palmares competiţii internaţionale au ajuns la concluzia că e mai uşor să iei medalie de aur la Campionatul Mondial decât să fii campion naţional. Sportivii din celelalte douăzeci de ţări care se înscriu în competiţie sunt mult mai slab pregătiţi decât românii, iar probele de la europene şi mondiale sunt floare la ureche pentru reprezentanţii noştri.

Sportivii se pregătesc acum pentru Campionatul Mondial de Karate Tradiţional care va avea loc între 27-29 noiembrie, la Belgrad.

Share this post!

Bookmark and Share

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu