Un medicament antidiabetic ajută obezii să slăbească


Un nou medicament antidiabetic ar putea să le ajute pe persoanele obeze să slăbească, împreună cu un regim hipocaloric şi cu practicarea exerciţiilor fizice, potrivit unui studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet.
Medicamentul Victoza, al cărui ingredient activ este substanţa "liraglutide", a primit autorizaţia de comercializare pe piaţa europeană în luna iunie.

El este folosit în cazul adulţilor suferind de diabet de tipul 2 (tipul de diabet cel mai frecvent întâlnit), cu scopul de a controla concentraţia de glucoză din sânge. Disponibil sub formă de fiole, medicamentul este administrat o dată pe zi prin injecţii subcutanate.

Un studiu despre eficienţa acestui medicament asupra pierderii în greutate a persoanelor obeze a fost efectuat pe un eşantion de 564 de voluntari europeni (135 de bărbaţi şi 429 de femei), care au fost împărţiţi în trei grupuri: primul grup a primit liraglutide (4 doze diferite), al doilea grup a primit Orlistat, un medicament împotriva obezităţii comercializat sub numele de Xenical, iar al treilea grup a primit un placebo.

Toate cele trei grupuri au urmat un regim hipocaloric şi un program zilnic de activităţi fizice în cele 15 zile care au precedat acest studiu.

După cinci luni, grupul care a primit liraglutide a pierdut, în medie, între 4,8 şi 7,32 kilograme (în funcţie de doza administrată), grupul care a primit Orlistat a pierdut, în medie, 4,1 kilograme, iar grupul care a primit placebo a pierdut, în medie, 2,8 kilograme.

Aproximativ 70% dintre persoanele cărora le-au fost administrate doze ridicate de liraglutide au pierdut peste 5% din greutatea corporală, comparativ cu 44% dintre persoanele care au primit Orlistat şi 30% dintre persoanele din grupul placebo.

Substanţa liraglutide a fost bine tolerată de organism, au precizat autorii studiului.

"Ameţelile şi starea de vomă au apărut mai des în grupul care primea liraglutide, comparativ cu pacienţii din grupul placebo, însă efectele secundare indezirabile erau, în general, trecătoare şi arareori au condus la o oprire a tratamentului", au adăugat oamenii de ştiinţă.

Studiul a fost coordonat de profesorul de nutriţie la Universitatea din Copenhaga, Arne Astrup, care este şi consilier al laboratoarelor daneze Novo Nordisk, care comercializează medicamentul Victoza.

Substanţa liraglutide este "un mimetic al incretinei", potrivit Agenţiei europene pentru medicamente (EMEA). Ea acţionează în acelaşi fel ca şi incretinele - hormoni produşi la nivelul intestinului - crescând cantitatea de insulină eliberată de pancreas după absorbţia hranei.

Share this post!

Bookmark and Share

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu